vrijdag 2 september 2011

Ronde 8 van de #Kunstlinie actie



8.    Edelsmeden
Het juiste antwoord dat je had moeten geven om deze ronde te kunnen winnen is ring. De link naar de Kunstlinie zijn de lessen edelsmeden. Hieronder de linkjes naar de edelsmeed cursussen van de Kunstlinie en de achtergrond van edelsmeden volgens wikipedia.

Jouw edelsmeedkunst bij de Kunstlinie

Edelsmeden volgens wikipedia:
De edelsmeedkunst is een kunstzinnig vak uitgeoefend door een edelsmid. De edelsmid is als metaalbewerker gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en metalen (gebruiks-)voorwerpen in meestal edele metalen, zoals goud, zilver, platina en tegenwoordig ook meer in palladium en zelfs roestvast staal en metalen als titanium.
De term edel in edelsmid kan gezien worden als verwijzing naar de verbruikte materialen: edel, vanwege het gegeven dat het materiaal niet corrodeert en/of als verwijzing naar het niet alleen vakmatig bezig zijn met het (goud- en zilver-)smeden, maar er ook nog de dimensie van het ontwerpen, zeg maar: de kunst aan het sieraad toe te voegen.

Vaak verwerkt de ontwerper andere mineralen zoals (edel-)stenen als diamant, korund, opaal en toermalijn, maar ook email (glazuur) in zijn unieke creaties. Allang heerst er eigenlijk geen taboe meer op het verbruik van wat voor materiaal dan ook.
De edelsmid maakt sieraden door metalen te bewerken met gespecialiseerde gereedschappen, of, wanneer nodig, te verhitten om deze metalen te kunnen vervormen. Voor sommige sieraden worden matrijzen gemaakt waarin gesmolten metalen worden gegoten.

Het maken en bewerken van deze sieraden is arbeidsintensief, de materialen zijn van hoge kwaliteit en duurzaam, zijn creaties zijn vaak uniek. Ook is de edelsmid vaak de bedenker of ontwerper van het sieraad.
Bron: Wikipedia

Kennismaken met de opleiding Edelsmeden van de Kunstlinie:
Met de introductiecursus leert de cursist eerst een aantal basistechnieken van het goudsmeden: ontwerpen, zagen, vijlen, schuren en polijsten. U bepaalt zelf of u in onedele metalen of in zilver wilt werken. Deze opleiding is voor velen de opstap naar de langere cursus goudsmeden. Nieuwe cursisten krijgen tijdens de eerste les een werkboek en een basispakket met o.a. zaagjes en schuurpapier uitgereikt, waarmee u ook thuis kunt werken aan uw sieraden.