vrijdag 2 september 2011

Ronde 7 van de #Kunstlinie actie


7.    Tekenen
Het antwoord dat bij deze ronde hoort is potlood en is verbonden met de tekenlessen van de Kunstlinie. Hieronder vind 
je linkjes naar de tekenlessen van de Kunstlinie en weetjes over tekenen in het algemeen.


Zelf tekenen of een andere beeldende kunst opleiding volgen  bij de Kunstlinie:

Tekenen volgens wikipedia:
Tekenkunst kan opgesplitst worden in enerzijds het waarnemingstekenen ("tekenen naar de natuur") waarbij de kunstenaar tekent naar de zichtbare werkelijkheid en tracht natuurgetrouw weer te geven wat hij ziet, en anderzijds verbeeldingstekenen ("tekenen naar de verbeelding") het tekenen van wat de kunstenaar aanvoelt, hoe hij de realiteit op dat ogenblik ervaart of wat hij er in ziet, oftewel abstracte of geabstraheerde tekenkunst. Een tekening kan helemaal voorstellingsloos zijn, of kan een verwerking of interpretatie van een voorstelling zijn.
Tekeningen worden gemaakt met grafietpotloodhoutskoolcontépotlood, siberisch krijtpastel of inkt. Hoewel het een tekentechniek lijkt te zijn, wordt de pasteltechniek officieel ingedeeld bij de schildertechnieken. Pentekeningen worden gemaakt met een tekenpen of een rietpen, en inkt of bister. Vóór de uitvinding van het potlood werd er vaak getekend met een zilverstift op geprepareerd papier. Ook kan getekend worden met een penseel en Oost-Indische inkt, of eventueel metverf. Als er een combinatie van inkt en water wordt gebruikt, spreekt men van een gewassen (pen)tekening. Hierbij worden lichtere partijen ingeschilderd met een verdunde oplossing van de tekeninkt of waterverf De drager is meestal papier of karton, maar ook hier zijn talrijke uitzonderingen op.
Dikwijls dient de tekening als voorstudie voor een op een later tijdstip te vervaardigen schilderij of beeld. Het gaat dan om voorbereidende schetsen. Door hun onderzoekend karakter zullen tekeningen sneller tot de essentie doordringen, zijn ze spontaner en gevoeliger. De kunstenaar kan in een tekening zijn grenzen verleggen en op onderzoek gaan naar wat voor hem of haar belangrijk is.
In de 20e eeuw heeft de tekenkunst de status van een zelfstandige kunstvorm gekregen. De tekeningen die daarbij ontstaan worden 'autonome tekenkunst' genoemd.
Bron: Wikipedia

Docent van de Kunstlinie aan het woord:
Ben je gek op tekenen, schilderen en kleien? Kom dan eens kijken in het kleuteratelier of het kinderatelier van de Kunstlinie. Onze ervaren docenten weten precies hoe ze kleuters op een speelse manier in aanraking kunnen brengen met beeldende kunst. Het kinderatelier is de kweekvijver voor de talentenklas van het jongerenatelier.

Docent Daniëlla van Eembergen heeft een praktijk als beeldend kunstenaar. Daarnaast is ze al 12 jaar docent bij de Kunstlinie. Ze vertelt waarom ze het zo leuk vindt om kinderen te begeleiden bij hun eerste schreden op het pad van de beeldende kunsten. "Werken met kinderen is totaal anders dan werken met volwassenen. Ze zijn nog zo onbevangen, daar speel ik op in. Ik ga uit van een kunstwerk, een kunstenaar of een stroming. Ik laat ze dingen zien en lok hun reacties uit. Daar haak ik op in en zo leer ik ze hoe een werk tot stand komt en hoe ze naar kunst kunnen kijken."