woensdag 31 augustus 2011

Ronde 3 van de #Kunstlinie actie

3.    Orkest
Het antwoord van deze ronde is baton. Hieronder een filmpje van een uitvoering van een Kunstlinie orkest, een linkje naar mr. Bean als dirigent en linkjes naar de mogelijkheden van de Kunstlinie op dit gebied.

Orkest bij de Kunstlinie



Orkest volgens wikipedia:
Een orkest is een groep musici en muziekinstrumenten van allerlei soort.
Het woord orkest komt van de Griekse theater. Het toneel was half rond en werd orchestra genoemd. Voor het toneel zaten de mensen die een instrument bespeelden, die orchestra genoemd werden.
Verschillende soorten orkesten kunnen worden ingedeeld naar:
grootte: bijvoorbeeld een groot symfonieorkest met volledige klassieke bezetting versus een kleinere bezetting, zoals in een kamerorkest
samenstelling: alleen strijkers (strijkorkest), alleen blazers (blaasorkest of harmonieorkest), alleen koperblazers en saxofoons (fanfare), alleen koperblazers (brassband)
Bron: Wikipedia

Docent van de Kunstlinie aan het woord:
Speel je een instrument en wil je graag met andere kinderen samen leren spelen in een orkest? Dat kan in de Orkestklas van de Kunstlinie. Als je iets ouder en ervarener bent,  kun je naar het Junior Orkest Almere (JOA). Wie weet kun je daarna auditie doen voor het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO).
Hans Welle is dirigent van de drie orkesten van de Kunstlinie. Hij vertelt hoe leuk en leerzaam het is om al vanaf jonge leeftijd samen met anderen te spelen. "De Orkestklas is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd die ongeveer 2 jaar instrumentervaring hebben. Je leert allerlei dingen die belangrijk zijn als je met anderen in een orkest speelt, zoals op de dirigent letten, naar elkaar luisteren en na de repetitie je standaard opruimen. Als je iets ouder en ervarener bent, kun je in het JOA je orkestervaring gaan uitdiepen."

Zelf spelen in een orkest bij de Kunstlinie:
Wil jij onderdeel uitmaken van een 80-koppig orkest? Wist je dat ons AJSO derde is geworden bij het Nationaal Concours voor Jeugd Symfonie Orkesten en regelmatig een optreden verzorgt in de Schouwburg, Concoursen en tijdens evenementen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten